Τι είναι το ξανθάνης για τα μαλλιά; Οφέλη και πώς να το χρησιμοποιήσετε

  • Share this:
Τι είναι το ξανθάνης για τα μαλλιά; Οφέλη και πώς να το χρησιμοποιήσετε

 Πηγή  BYRDIE

Διαβάζοντας τη λίστα συστατικών στα προϊόντα ομορφιάς και μαλλιών μπορεί μερικές φορές να νιώθετε σαν να παρακολουθείτε ένα μάθημα χημείας


Τι είναι το Xanthan Gum;

Το κόμμι ξανθάνης είναι ένα φυσικό συστατικό που παράγεται όταν ένα σάκχαρο πολυσακχαρίτη ζυμώνεται από έναν συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων. Συνήθως, προέρχεται από καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια ή γαλακτοκομικά. Όταν προστίθεται σε ένα υγρό, δημιουργεί ένα εξαιρετικό πηκτικό και σταθεροποιητικό παράγοντα, γι' αυτό και χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Το κόμμι ξανθάνης, που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από κοντίσιονερ έως μπισκότα, χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες και σειρές προϊόντων. Έχει καταφέρει να πετάξει κάτω από το ραντάρ παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνεται σε κάθε βήμα της ρουτίνας περιποίησης μαλλιών μας. Αλλά για κάτι που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε (και τρώμε) καθημερινά, ξέρουμε πραγματικά τι είναι το κόμμι ξανθάνης;

Το Xanthan παρασκευάζεται από σάκχαρα, επομένως μπορεί να προσφέρει ενυδατικά και μαλακτικά οφέλη στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής διατηρώντας τα έλαια κλειδωμένα μέσα. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κόμμι ξανθάνης; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα οφέλη και τα καλύτερα προϊόντα μαλλιών που περιέχουν αυτό το συστατικό.


XANTHAN GUM ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ

ΤΥΠΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΥ:  Πυκνωτικό και γαλακτωματοποιητικό παράγοντα

ΚΥΡΙΑ ΟΦΕΛΗ:  Πυκνώνει τα σκευάσματα, σταθεροποιεί τα προϊόντα μαλλιών και περιποιείται τα μαλλιά και το δέρμα. 

ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ:  Γενικά, όποιος έχει ξηρό τριχωτό της κεφαλής ή ξηρά, λεπτά μαλλιά. Είναι ασφαλές για όλους τους τύπους και την υφή μαλλιών, αλλά οι μαλακτικοί παράγοντες του μπορεί να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη στα σγουρά μαλλιά. Όποιος έχει ιστορικό αλλεργίας στο καλαμπόκι, το σιτάρι, τη σόγια ή τα γαλακτοκομικά πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, καθώς το κόμμι ξανθάνης προέρχεται συνήθως από αυτές τις πηγές.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ:  Το κόμμι ξανθάνης είναι συστατικό στα περισσότερα προϊόντα μαλλιών και ομορφιάς και δεν έχει γνωστές αρνητικές επιπτώσεις, επομένως μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά, εφόσον δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ:  Σχεδόν όλα τα συστατικά. Το κόμμι ξανθάνης χρησιμοποιείται συχνά ως κόλλα που ενώνει όλα τα άλλα συστατικά μαζί σε μια σύνθεση.

ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ:  Δεν υπάρχουν γνωστά συστατικά που αλληλεπιδρούν αρνητικά με το κόμμι ξανθάνης.


Οφέλη από το κόμμι Xanthan για τα μαλλιά

Παρά τη συνεχή συμπερίληψή του στις λίστες συστατικών περιποίησης μαλλιών (είναι η πιο συχνά ονομαζόμενη φυσική ουσία), το κόμμι ξανθάνης δεν προσφέρει στην πραγματικότητα πολλά οφέλη στα ίδια τα μαλλιά.  Το κόμμι ξανθάνης είναι ένας σταθεροποιητής που παρασκευάζεται από ζάχαρη και κάνει τα σκευάσματα να κολλάνε μεταξύ τους και να μην διαλύονται. Το κόμμι ξανθάνης βοηθά να πήξει και να δημιουργήσει μια ομοιόμορφη, λεία υφή, επομένως η συγκέντρωσή του θα ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν. Λειτουργεί επίσης ως γαλακτωματοποιητής, διασφαλίζοντας ότι τα ενεργά συστατικά συνεργάζονται καλά. 

Πυκνώνει τα σκευάσματα: Το κόμμι ξανθάνης είναι γαλακτωματοποιητής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πυκνώσει τα σκευάσματα. Αυτό επιτρέπει να δημιουργούν σταθερά, λεία προϊόντα που έχουν τη σωστή συνοχή για τη χρήση για την οποία προορίζονται. Η αίσθηση ενός προϊόντος μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς οι μεταξένιες συνθέσεις συνδέονται συχνά διανοητικά με την υψηλή ποιότητα.

Προστατεύει τα μαλλιά και το δέρμα: Δεν είναι πολλά γνωστά με βεβαιότητα για την επίδραση που έχει το κόμμι ξανθάνης στο δέρμα και τα μαλλιά, ότι αυτό το συστατικό έχει αποδειχθεί ότι ενυδατώνει το δέρμα κρατώντας τα έλαια κλειδωμένα μέσα, είναι ενυδατικό για τα μαλλιά και μπορεί επίσης να βοηθήσει σε θέματα όπως το ξηρό τριχωτό της κεφαλής» υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την περιποίηση του δέρματος, αλλά προειδοποιεί ότι δεν έχει γίνει πολλή έρευνα πίσω από τη χρήση του στη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών.

Σταθεροποιεί τα προϊόντα μαλλιών: Σε αντίθεση με τα ενεργά συστατικά, η συμπερίληψη του κόμμεος ξανθάνης στα προϊόντα μαλλιών είναι μοριακή αναγκαιότητα, το κόμμι ξανθάνης δρα συχνά ως σταθεροποιητής στα προϊόντα μαλλιών, διασφαλίζοντας ότι η σύνθεση παραμένει ενωμένη. Χωρίς κόμμι ξανθάνης, η σύνθεση μπορεί να διαχωρίσει μεταξύ της παραγωγής και της κατάληξης στα ράφια των καταστημάτων.

Δρα ως φυσικό συντηρητικό : Το κόμμι ξανθάνης θεωρείται ένα απόλυτα φυσικό συντηρητικό καθώς διατηρεί τη σταθερότητα των προϊόντων και αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Είναι εγκεκριμένο από τον FDA και η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας έδωσε στο κόμμι ξανθάνης την καλύτερη κατάταξη , που σημαίνει ότι δεν είναι τοξικό ή επιβλαβές. 

Οι ειδικοί μας συμφωνούν ότι το κόμμι ξανθάνης είναι ασφαλές για όλους τους τύπους μαλλιών, καθώς έχει ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στα μαλλιά ή στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο για όσους έχουν ξηρό τριχωτό της κεφαλής ή ξηρά, λεπτά μαλλιά, καθώς και για όσους έχουν σγουρά μαλλιά, λόγω της ικανότητάς του να κλειδώνει τα έλαια. Πάρα πολλά προϊόντα που περιέχουν κόμμι ξανθάνης μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική λιπαρότητα σε άτομα με φυσικά λιπαρό τριχωτό της κεφαλής .

Αν και υπάρχει μικρός κίνδυνος για τα ίδια τα μαλλιά, η προέλευση του κόμμεος ξανθάνης το καθιστά πιθανό αλλεργιογόνο. «Άτομα με αλλεργίες στο καλαμπόκι, το σιτάρι, τη σόγια ή τα γαλακτοκομικά πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, επειδή το κόμμι ξανθάνης προέρχεται συνήθως από αυτές τις πηγές»,  Οποιοδήποτε νέο προϊόν θα πρέπει να ελέγχεται με έμπλαστρο πριν από τη χρήση για να αποφευχθεί ο ερεθισμός και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν παρουσιαστεί.


Πώς να χρησιμοποιήσετε για τα μαλλιά

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα δείτε αυτό το συστατικό να χρησιμοποιείται στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών σας:

Σαμπουάν: Το κόμμι ξανθάνης βρίσκεται σε πολλά σαμπουάν για την ικανότητά του να βελτιώνει τη συνοχή και να αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Λειτουργεί επίσης ως φυσικό συντηρητικό για τη διατήρηση της φρεσκάδας των συστατικών που χρησιμοποιούνται. 

Conditioner: Εκτός από την ικανότητά του να βελτιώνει τη συνοχή και να σταθεροποιεί, τα ενυδατικά οφέλη του κόμμεος ξανθάνης είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα όταν το βρίσκουμε σε πολλά από τα αγαπημένα σας μαλακτικά μαλλιών.

Προϊόντα styling μαλλιών : Το κόμμι ξανθάνης προστίθεται σε πολλά τζελ μαλλιών και κρέμες styling μαλλιών για να πυκνώσει τα προϊόντα, καθώς και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής.


Τι ακριβώς κάνει το κόμμι ξανθάνης στο σαμπουάν;

Το κόμμι ξανθάνης δρα ως γαλακτωματοποιητής, που σημαίνει ότι διατηρεί τα συστατικά αναμεμειγμένα, ένα συνδετικό, πυκνωτικό και συντηρητικό. Οι ειδικοί μας πιστεύουν ότι έχει επίσης κάποια ενυδατικά οφέλη.


Το κόμμι ξανθάνης έχει παρενέργειες;

Όταν χρησιμοποιείται τοπικά σε προϊόντα μαλλιών ή καλλυντικά, το EWG έχει βαθμολογήσει το κόμμι ξανθάνης με 1 που σημαίνει ότι δεν είναι επιβλαβές ή τοξικό. Εάν έχετε αλλεργίες στο καλαμπόκι, το σιτάρι, τη σόγια ή τα γαλακτοκομικά, μιλήστε με το γιατρό σας καθώς μπορεί να είναι πιθανό αλλεργιογόνο. 


Εκτός από τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, ποια άλλα προϊόντα προσωπικής περιποίησης περιέχουν κόμμι ξανθάνης;

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσα από τα προϊόντα ομορφιάς σας περιέχουν αυτό το συστατικό. Εκτός από τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, το κόμμι ξανθάνης μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα όπως λοσιόν, οδοντόκρεμα, αντηλιακά, μακιγιάζ και αποσμητικά.



Γίνε μέλος

Λάβετε πρώτοι τα νέα μας και ειδικές προσφορές!

SEB Group

Συμβουλές Ομορφιάς