Ο σκοπός του αλκοόλ σε προϊόντα περιποίησης δέρματος

  • Share this:
Ο σκοπός του αλκοόλ σε προϊόντα περιποίησης δέρματος

Το αλκοόλ στη φροντίδα του δέρματος: Είναι ποτέ εντάξει;

Το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να απορροφήσει τα προϊόντα πιο γρήγορα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το συστατικό μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και ερεθισμό.

Κάτι μπορεί να κρύβεται στις ενυδατικές σας κρέμες για το οποίο δεν έχετε σκεφτεί : το αλκοόλ. Το αλκοόλ διατίθεται σε πολλές μορφές - μερικές που έχουν τη δυνατότητα να στεγνώσουν το δέρμα και να το αφήσουν πιο επιρρεπές σε ερεθισμούς, και μερικές που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην ενυδάτωση.

Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, υπάρχει διαμάχη σχετικά με το πόσο θα πρέπει να σας απασχολεί το αλκοόλ στη φροντίδα του δέρματος. Πρέπει να το αποφύγεις εντελώς; Είναι εντάξει σε ορισμένες ποσότητες; Μιλήσαμε με πιστοποιημένους δερματολόγους για να σας βοηθήσουν να πάρετε την καλύτερη απόφαση για την υγεία της επιδερμίδας σας.


Ο σκοπός του αλκοόλ σε προϊόντα περιποίησης δέρματος

Μπορείτε να βρείτε αλκοόλ σε μια ποικιλία προϊόντων περιποίησης δέρματος, όπως μακιγιάζ, λοσιόν, αρώματα, προϊόντα ξυρίσματος, στοματική φροντίδα και προϊόντα δέρματος και μαλλιών

Το αλκοόλ, όπως ορίζεται από  τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) , είναι «μια μεγάλη και ποικιλόμορφη οικογένεια χημικών ουσιών, με διαφορετικά ονόματα και ποικίλες επιδράσεις στο δέρμα».

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα προστεθεί αλκοόλ», λέει η Lauren Fine, MD , πιστοποιημένη δερματολόγος στο Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology. «Το οινόπνευμα θα κάνει το προϊόν να αισθάνεται πιο κομψό και ελαφρύ και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική αίσθηση του προϊόντος καθιστώντας το ταχύτερη απορρόφηση».

Επιπλέον, το αλκοόλ είναι ένα πιθανό συντηρητικό, αν και δεν είναι το κύριο συντηρητικό, καθώς υπάρχουν και άλλα συστατικά που αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο.


Ονόματα για το αλκοόλ στις λίστες συστατικών περιποίησης δέρματος

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους θα δείτε το αλκοόλ στις ετικέτες συστατικών περιποίησης δέρματος:

Αιθυλική αλκοόλη Αυτό είναι επίσης γνωστό ως αιθανόλη ή αλκοόλη δημητριακών, σύμφωνα με τον FDA. Η αιθυλική αλκοόλη είναι μετουσιωμένη (βλ. παρακάτω), γεγονός που της επιτρέπει να χρησιμοποιείται σε καλλυντικά.

Μετουσιωμένο αλκοόλ (Alcohol Denat) Για να αποφύγουν την καταβολή φόρων για το αλκοόλ στα καλλυντικά, οι εταιρείες χρησιμοποιούν μετουσιωμένο αλκοόλ, το οποίο είναι ένα συστατικό που το κάνει τόσο πικρή γεύση που δεν θα θέλατε να το πιείτε ποτέ, σύμφωνα με το CosmeticsInfo.org . Θα βρείτε μετουσιωμένο αλκοόλ σε μακιγιάζ, λοσιόν, αρώματα και προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών. Έχει και πολλά άλλα ονόματα, όπως μεθυλική αλκοόλη και αλκοόλη SD (π.χ. 3-A, 30, 39-B, 39-C, 40-B και 40-C).

Ισοπροπυλική αλκοόλη  Πιθανότατα το γνωρίζετε αυτό με το πιο κοινό του όνομα: οινόπνευμα εντριβής. Βρείτε το χρησιμοποιημένο σε μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών, μαλλιών και δέρματος. Χρησιμεύει σε διάφορους ρόλους, όπως στυπτικό, αντιαφριστικό και διαλύτης, σύμφωνα με το CosmeticsInfo.org .

Μεθυλική αλκοόλη ή μεθανόλη  Αναζητήστε αυτό στα προϊόντα μπάνιου σας, σημειώνει η CosmeticsInfo.org . Θεωρείται μετουσιωμένη αλκοόλη.

Benzyl Alcohol  Ένα αλκοόλ που βρίσκεται φυσικά σε φρούτα και τσάι, σύμφωνα με το CosmeticsInfo.org , θα το βρείτε σε σαπούνια, καλλυντικά, καθαριστικά και προϊόντα μαλλιών.

Cetyl, Stearyl, Cetearyl ή Lanolin Alcohol  Αυτές είναι λιπαρές αλκοόλες, γεγονός που τις καθιστά πολύ διαφορετικές από τις παραδοσιακές αλκοόλες που χρησιμοποιούνται στην περιποίηση του δέρματος, σύμφωνα με τον FDA. Μπορείτε να τα βρείτε σε conditioner μαλλιών, foundation, μακιγιάζ ματιών και ενυδατικά και καθαριστικά δέρματος, σύμφωνα με το CosmeticsInfo.org . Αυτά βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος. όταν χρησιμοποιούνται σε σκευάσματα, εμποδίζουν επίσης το διαχωρισμό του λαδιού και του υγρού.


Η συζήτηση: Είναι καλό ή κακό το αλκοόλ στη φροντίδα του δέρματος;

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη χρήση αλκοόλ στην περιποίηση του δέρματος. Το αλκοόλ μπορεί να διεισδύσει στη συσσώρευση ελαίου και να διαλύσει τη βρωμιά και το λίπος στο πρόσωπο, λέει η Gretchen Frieling, MD , πιστοποιημένη δερματοπαθολόγος στο Wellesley της Μασαχουσέτης. Αλλά ο Δρ Frieling λέει ότι πρέπει να λάβετε υπόψη τον τύπο και τον στόχο του δέρματός σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε εξαιρετικά λιπαρό δέρμα, ένα τονωτικό με βάση το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σμήγματος που φράζει τους πόρους. Αλλά αν έχετε ξηρό δέρμα , ευαίσθητο δέρμα, έκζεμα ή αλλεργίες, το ίδιο τόνερ με βάση το αλκοόλ θα στεγνώσει το δέρμα σας, λέει.

Μερικοί άνθρωποι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι επειδή το αλκοόλ ενισχύει τη διείσδυση άλλων συστατικών, το δέρμα μπορεί να είναι πιο πιθανό να απορροφήσει δυνητικά τοξικούς ή επιβλαβείς ρύπους σε ένα προϊόν, σύμφωνα με έρευνα .

Παρά τη διαμάχη, η παρουσία αλκοόλ γενικά δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε, αρκεί να αγοράζετε ένα προϊόν που το χρησιμοποιεί σε μικρές ποσότητες (περισσότερα για αυτό αργότερα). «Το αλκοόλ βρίσκεται σε τόσα πολλά προϊόντα δέρματος και οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν χωρίς πρόβλημα», λέει ο Δρ Φιν. Για κανονικούς τύπους δέρματος, το αλκοόλ είναι απίθανο να προκαλέσει πρόβλημα στο δέρμα σας.


Δείτε τη θέση του αλκοόλ στη λίστα συστατικών

Ακριβώς όπως μια ετικέτα τροφίμων, μπορείτε να καταλάβετε πόση ποσότητα αλκοόλ περιέχει ένα προϊόν εξετάζοντας πού βρίσκεται στη λίστα συστατικών. «Σε μικρές ή λογικές συγκεντρώσεις, τα προϊόντα μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από τις καλές επιδράσεις του αλκοόλ για να βελτιστοποιήσουν το προϊόν τους ενώ μειώνουν τις κακές επιπτώσεις», λέει ο Frieling.

Εάν το αλκοόλ είναι ένα από τα κορυφαία συστατικά λέει ο Fine. Με χρόνια χρήση, αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τον φραγμό του δέρματός σας. Ένα διαταραγμένο φράγμα επιτρέπει στην υγρασία να διαφεύγει από το δέρμα και επιτρέπει την είσοδο πιθανών ερεθιστικών ουσιών, με αποτέλεσμα ερυθρότητα και φλεγμονή του δέρματος.


Εύρεση προϊόντων περιποίησης δέρματος χωρίς αλκοόλ

Εάν ένα προϊόν φέρει την ένδειξη "χωρίς αλκοόλ", δεν θα περιέχει αιθυλική αλκοόλη, σύμφωνα με τον FDA. Ωστόσο, μια ματιά στη λίστα συστατικών και μπορεί να μπερδευτείτε, καθώς το προϊόν σας μπορεί να περιλαμβάνει λιπαρές αλκοόλες όπως κητυλική, στεαρυλική, κητυλική αλκοόλη ή λανολίνη. Αυτά είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία.


Χρήσιμοι τύποι αλκοόλ στη φροντίδα του δέρματος

Μια άλλη κατηγορία αλκοόλ είναι οι λιπαρές αλκοόλες. Αυτές περιλαμβάνουν την κητυλική, τη στεαρυλική και την κετεαρυλική αλκοόλη, οι οποίες προέρχονται από λίπη. «Οι λιπαρές αλκοόλες βρίσκονται συχνά σε λοσιόν καθαρισμού και ενυδατικές κρέμες ως πυκνωτικά και γαλακτωματοποιητές», λέει ο Frieling. Δεν είναι ενοχλητικά και μπορεί να είναι ευεργετικά. «Λόγω της ικανότητάς τους να κλειδώνουν την υγρασία στο δέρμα και να σχηματίζουν ένα προστατευτικό φράγμα που το νερό δεν μπορεί να διαπεράσει, τα προϊόντα με αυτά τα συστατικά λειτουργούν καλύτερα για το αφυδατωμένο δέρμα», λέει.

Στη συνέχεια, υπάρχει η αλκοόλη λανολίνης. Αν και μπορεί να είναι πηγή δερματίτιδας εξ επαφή , όταν έχει σχεδιαστεί ειδικά, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι απαλό, ακόμη και για τραυματισμένο δέρμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Journal in Dermatology . Η έρευνα εξέτασε τα αποτελέσματα της εφαρμογής μιας αλοιφής επούλωσης πληγών που περιέχει μια ειδικά διαμορφωμένη αλκοόλη λανολίνης. Από τα σχεδόν 500 άτομα που αναλύθηκαν, κανένα δεν εμφάνισε αλλεργία εξ επαφής στο προϊόν.


Άλλα σχετικά συστατικά που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα σας

Εάν διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας είναι ευαίσθητο σε προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ, σκεφτείτε ότι η πηγή του ερεθισμού μπορεί να μην είναι καθόλου το αλκοόλ, επισημαίνει η Fine. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα συντηρητικά όπως parabens και αρώματα, σύμφωνα με το DermNet NZ. Για να μάθετε εάν το προϊόν σας έχει paraben, αναζητήστε συστατικά που τελειώνουν σε "-paraben", όπως το μεθυλπαραμπέν και το βουτυλοπαραμπέν. Για να βρείτε άρωμα, αναζητήστε το "άρωμα". (Μπορείτε επίσης να αγοράσετε προϊόντα που φέρουν ρητά την ένδειξη "χωρίς άρωμα.")

Οι βαφές μαλλιών και η χρήση υγρών μαντηλιών στο πρόσωπό σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό, δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2018 στο International Journal of Environmental Research and Public Health. . Γι' αυτό η συνεργασία με τον δερματολόγο σας μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια. Ο γιατρός σας μπορεί να αναλύσει τα προϊόντα σας 


Μια τελευταία λέξη για το αλκοόλ και τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος

Το αλκοόλ μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη για να βοηθήσει τα συστατικά να διεισδύσουν στο δέρμα, να διατηρήσουν το προϊόν και να το κάνουν να αισθάνεται ελαφρύ όταν εφαρμόζεται, λέει ο Frieling. Σε μικρότερες ποσότητες, είναι απίθανο να είναι επιβλαβές, αλλά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν έχετε ευαίσθητο, ξηρό ή επιρρεπές σε έκζεμα δέρμα. Το πιο σημαντικό, διαβάστε την ετικέτα και ρωτήστε τον δερματολόγο σας εάν ανησυχείτε ότι το αλκοόλ μέσα προκαλεί δερματικά προβλήματα.



Γίνε μέλος

Λάβετε πρώτοι τα νέα μας και ειδικές προσφορές!

SEB Group

Συμβουλές Ομορφιάς