Μπορεί το να πίνεις ζωμό από κόκαλο να σε κάνει να φαίνεσαι νεότερος;

  • Share this:
Μπορεί το να πίνεις ζωμό από κόκαλο να σε κάνει να φαίνεσαι νεότερος;

Μπορεί το να πίνεις ζωμό από κόκαλο να σε κάνει να φαίνεσαι νεότερος;

Μερικοί άνθρωποι έχουν διαφημίσει το ζωμό ως θαυματουργό, λέγοντας ότι βοηθά με στα πάντα, από τον πόνο στις αρθρώσεις μέχρι τη γήρανση του δέρματος. Είναι ο ζωμός των οστών το μυστικό συστατικό που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας το συντομότερο δυνατόν ή είναι όλο διαφημιστική εκστρατεία;

Ο ζωμός οστών είναι ένας ζωμός που μπορείτε να φτιάξετε με κόκαλα ζώων, λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα.

Είτε συμφωνείτε πλήρως με την τάση του ζωμού από κόκαλα είτε εξακολουθείτε να είστε δύσπιστοι, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δημοτικότητά του. Η Serena Poon , σεφ, διατροφολόγος και κύριος του Ρέικι με έδρα το Λος Άντζελες, λέει ότι, αν και ο ζωμός των οστών χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, μόλις πριν από λίγα χρόνια το υγρό απέκτησε τη φήμη ότι είναι μια υπερτροφή για την υγεία και την ευεξία . Ο λόγος που ακούτε τα πάντα για αυτό πρόσφατα μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ταιριάζει σε δύο απίστευτα δημοφιλείς διατροφικές προσεγγίσεις : την κετογονική (κετο) δίαιτα και τη δίαιτα γενικά .

Ο ζωμός οστών είναι τεχνικά ένας ζωμός που φτιάχνεται σιγοβράζοντας τα οστά των ζώων με λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα. Ο Poon λέει ότι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη αμινοξέα , βιοδιαθέσιμα μέταλλα και κολλαγόνο. Ο ζωμός των οστών έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη, όπως η ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, την ενίσχυση των οστών και την προαγωγή ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και εντέρου, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing .

Λέγεται επίσης ότι βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος επειδή είναι πλούσιο σε κολλαγόνο, το οποίο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα που εκτιμάται για την ικανότητά της να προάγει την ελαστικότητα και να βοηθά το δέρμα να παραμείνει χωρίς ρυτίδες και νεανικό, σύμφωνα με την  Cleveland Clinic . Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με την ηλικία, επιταχυνόμενη γύρω στα 40, σύμφωνα με μια  μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2014 στο Journal of Anatomy . Η μελέτη ανέφερε ότι ένα παιδί ηλικίας 1 έτους καταλάμβανε το 85,77 τοις εκατό της επιφάνειας του δέρματος από κολλαγόνο ενώ ένας 49χρονος και 90χρονος είχαν το 72,45 τοις εκατό και το 56,63 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Αυτή η σταθερή μείωση του κολλαγόνου είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία αφιερωμένη στο πώς να αποκτήσετε περισσότερο από αυτό, είτε τοπικά μέσω φίλτρων κατά της γήρανσης είτε με πρόσληψη σκόνης κολλαγόνου, συμπληρωμάτων ή ποτών που περιέχουν κολλαγόνο, όπως ο ζωμός οστών.

Η σκέψη είναι πίνοντας ζωμό οστών πλούσιο σε κολλαγόνο, το κολλαγόνο θα μεταφερθεί γρήγορα στο πρόσωπο για την καταπολέμηση των ρυτίδων.


Τι λέει η έρευνα για τα πιθανά οφέλη του ζωμού των οστών;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση με το δέρμα του εντέρου και είναι κάτι που μελετάται όλο και περισσότερο, λέει ο Peyton Berookim, MD, διπλός πιστοποιημένος γαστρεντερολόγος και παθολόγος εσωτερικής ιατρικής, και ο διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Ινστιτούτου της Νότιας Καλιφόρνια στο Μπέβερλι Χιλς. Οι τροφικές αλλεργίες , για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλωθούν στο δέρμα ως εξάνθημα .

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί ποια θρεπτικά συστατικά πηγαίνουν πού. «Όπως η κατανάλωση λίπους δεν μεταφράζεται άμεσα σε σωματικό λίπος, καθώς εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, ούτε η κατανάλωση κολλαγόνου σημαίνει αύξηση των επιπέδων [κολλαγόνου]», λέει η Isabel Butler, η διατροφολόγος της εταιρείας για την εφαρμογή  Spoon Guru 

Με άλλα λόγια, η κατανάλωση ζωμού από κόκαλο δεν ενισχύει το επίπεδο κολλαγόνου του δέρματος. Αντίθετα, η Harvard Health Publishing λέει ότι το κολλαγόνο διασπάται σε αμινοξέα, όπως και άλλες πρωτεΐνες, και μεταφέρεται σε οποιονδήποτε από τους ιστούς του σώματος το χρειάζεται περισσότερο, χωρίς κανένα τρόπο να διασφαλιστεί ότι θα πάει κατευθείαν στα επίμονα πόδια της χήνας. γύρω από τα μάτια σου. Ο Δρ Berookim λέει ότι τα θρεπτικά συστατικά θα πάνε πρώτα στα βασικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και το συκώτι. «Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια του ατόμου είναι συνήθως τα πρώτα σημεία που μπορεί κανείς να παρατηρήσει αλλαγές, αφού τα θρεπτικά συστατικά συχνά απομακρύνονται από αυτά», λέει ο Berookim.

ακόμα κι αν ο ζωμός των οστών προσφέρει τα απαραίτητα οφέλη για το γέμισμα των ρυτίδων. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, με περίπου 6 έως 12 γραμμάρια σε κάθε φλιτζάνι, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

Αλλά πιθανότατα δεν είναι το μαγικό στοιχείο που πολλά άρθρα και ανέκδοτα θα σας έκαναν να πιστέψετε. Ο Μπάτλερ λέει ότι δεν είναι μια εξαιρετική πηγή αμινοξέων και μια  μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2019 στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism  υποστηρίζει αυτή την ιδέα. Ωστόσο, δεν δυσφημεί εντελώς τον ζωμό των οστών. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να απορρίψουμε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα, αλλά βεβαιωθείτε ότι κάνουμε διάκριση μεταξύ επιστημονικών στοιχείων και ανεκδοτικών πληροφοριών», λέει.


Πώς να φτιάξετε τον δικό σας ζωμό από κόκαλα στο σπίτι

Υπάρχουν πολλοί που ορκίζονται ότι έχει αποτέλεσμα, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν μπορείτε απλώς να αγοράσετε ένα ζωμό κοτόπουλου από το παντοπωλείο και ελπίζετε να δείτε αλλαγές. Παρόλο που υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του σπιτικού ζωμού και των επιλογών που αγοράζονται από το κατάστημα, ο χρόνος που αφήνεται η κατσαρόλα να βράσει διαφέρει δραστικά. Οι επιλογές που αγοράζονται από το κατάστημα μπορεί να βράσουν μόνο για μια ώρα,. Τα αποθέματα που αγοράζονται από το κατάστημα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ανθυγιεινά συστατικά, όπως ζάχαρη, νάτριο και τεχνητά χρώματα, οπότε αν είστε έτοιμοι ν πιθανότατα θα θέλετε να φτιάξετε το δικό σας στο σπίτι.


Δείτε πώς να το φτιάξετε.


●●Σερβίρει  περίπου 12

●●Χρόνος προετοιμασίας  10 λεπτά

●●Χρόνος μαγειρέματος  24-48 ώρες

●●Συνολικός Χρόνος  24-48 ώρες


 Συστατικά

●●6 κιλά λαιμούς, πόδια και φτερά κοτόπουλου

●●3 καρότα, χοντροκομμένα

●●3 κοτσάνια σέλινο, χοντροκομμένα

●●2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα

●●2 σκελίδες  σκόρδο , λιωμένες

●●1 κουταλάκι του γλυκού ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

●●1 κουταλάκι του γλυκού ολόκληρους κόκκους πιπεριού

●●2 κουταλιές της σούπας  μηλόξυδο

●●2 φύλλα δάφνης

●●3 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι

●●Μισό ματσάκι κλωναράκια μαϊντανού

●●18 με 20 φλιτζάνια κρύο νερό (ή αρκετό για να καλύψει τα υλικά της κατσαρόλας κατά 3 ίντσες)


Κατευθύνσεις

●●Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια αργή κουζίνα χωρητικότητας 10 λίτρων.

●●Προσθέστε το νερό.

●●Σιγοβράζουμε για 24 έως 48 ώρες, ξαφρίζοντας περιστασιακά το λίπος.

●●Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρυώνουμε ελαφρώς.

●●Στραγγίστε τα.

●●Αφήνουμε το ζωμό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπάζουμε και κρυώνουμε. Ο ζωμός πρέπει να γίνει σαν ζελέ.

Χρησιμοποιήστε το μέσα σε μια εβδομάδα ή καταψύξτε για έως και δύο μήνες. Το ζεσταίνουμε στο μάτι της κουζίνας πριν το καταναλώσουμε.



Γίνε μέλος

Λάβετε πρώτοι τα νέα μας και ειδικές προσφορές!

SEB Group

Συμβουλές Ομορφιάς