10 συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε σε προϊόντα περιποίησης δέρματος

  • Share this:
10 συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε σε προϊόντα περιποίησης δέρματος

10 συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε σε προϊόντα περιποίησης δέρματος


1. Parabens

Τα parabens είναι ένα από τα πιο κοινά συστατικά που βρίσκονται στα καλλυντικά προϊόντα σήμερα. 


Τι είναι αυτό? Τα parabens χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικό σε καλλυντικά προϊόντα. 


Επίπτωση στην υγεία: Ενδοκρινικός διαταράκτης. 


Τι είναι ο ενδοκρινικός διαταράκτης; «Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες», σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας , «είναι χημικές ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος και να προκαλέσουν δυσμενείς αναπτυξιακές, αναπαραγωγικές, νευρολογικές και ανοσοποιητικές επιπτώσεις τόσο στον άνθρωπο όσο και στην άγρια ​​ζωή». 


Να είστε σε επιφυλακή για: 


PROPYLPARABEN : Βρίσκεται συχνά σε προϊόντα «αρωματικά», όπως τα αρώματα.

ΒΟΥΤΥΛΟΠΑΡΑΒΕΝΗ: Συστατικό αρώματος. Συντηρητικό; Μάσκα (χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει το φυσικό άρωμα ενός συστατικού) 

ISOBUTYLPARABEN: Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε προϊόντα

METHYLPARABEN: Συστατικό αρώματος. Συντηρητικό

POLYPARABEN: Συστατικό αρώματος. Συντηρητικό, Αρωματικό


2. Carbon Black

Η αιθάλη έχει προστεθεί στη λίστα του FDA των απαγορευμένων τοξικών συστατικών, αλλά ακόμα βρίσκεται σε καλλυντικά προϊόντα.  


Τι είναι αυτό? Το Carbon Black (Ucertified D&C Black No. 2) είναι μια μαύρη χρωματισμένη πούδρα που βρίσκεται πιο συχνά σε eyeliner, μάσκαρα, κόλλα για βλεφαρίδες κ.λπ. Είναι αυτό που δίνει στη μάσκαρα σας αυτή τη σκούρα κομψή εμφάνιση. 


Επίπτωση στην υγεία: Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι σε μικρές δόσεις (συγκέντρωση μικρότερη από 10%) η αιθάλη μπορεί να μην αποτελεί σοβαρή ανησυχία για την υγεία, περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν ότι η αιθάλη μπορεί στην πραγματικότητα να συνδέεται με αυξημένες περιπτώσεις καρκίνου , νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις στους απογόνους , βλάπτουν τη λειτουργία των πνευμόνων σε υγιείς ανθρώπους και επηρέασαν την παραγωγή ορμονών in vitro . Το EWG βαθμολογεί αυτό το συστατικό με 10 (σε κλίμακα 1 είναι το καλύτερο και το 10 είναι το χειρότερο )! 


Να είστε σε επιφυλακή για: Προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως αιθάλη, D&C Black No. 2 ( CI 77266 ), μαύρο ασετιλίνης.



3. Βαζελίνη

Η βαζελίνη βρίσκεται συχνά σε λοσιόν και προϊόντα περιποίησης και χρησιμοποιείται ως ενυδατικός παράγοντας. 


Τι είναι αυτό? Η σωστά επεξεργασμένη βαζελίνη, γνωστή και ως ορυκτέλαιο, δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Δυστυχώς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σύνηθες φαινόμενο τα περισσότερα ορυκτέλαια να ΜΗΝ διυλίζονται σωστά, δημιουργώντας τη δυνατότητα για πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες ή PAH . Το πιο πιθανό είναι να βρείτε βαζελίνη/ορυκτέλαιο σε βάλσαμα, λοσιόν, προϊόντα χειλιών και ντεμακιγιάζ.


Τι είναι οι PAH; Σύμφωνα με το Breast Cancer Prevention Partners , οι PAH «είναι μια ομάδα περισσότερων από 100 χημικών ενώσεων που είναι διαδεδομένες στο περιβάλλον και στα τρόφιμα. Σχηματίζονται από την καύση οργανικών υλικών».


Επίπτωση στην υγεία: Αρκετοί μεμονωμένοι PAH, καθώς και άλλα χημικά μείγματα που περιέχουν PAH, έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο και είναι γνωστά ερεθιστικά του δέρματος.


Να είστε σε επιφυλακή για: Προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως λευκή μαλακή παραφίνη πετρελαίου, ορυκτέλαιο, παραφινέλαιο, λευκό ορυκτέλαιο και υγρή παραφίνη.


4. Άρωμα

Το άρωμα βρίσκεται στα περισσότερα συμβατικά προϊόντα στην αγορά σήμερα — από σαμπουάν μέχρι απορρυπαντικό πλυντηρίου. 



Τι είναι αυτό? Το άρωμα, σύμφωνα με το Made Safe, είναι « ένας όρος ομπρέλα για έως και 100 διαφορετικά χημικά συστατικά που συνθέτουν αυτό το άρωμα ». 


Επίπτωση στην υγεία: Η κύρια ανησυχία για την υγεία με αυτό το συστατικό είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά την ταυτότητά του. Είναι πρόσθετα, και ως επί το πλείστον άγνωστα πρόσθετα για αυτό το θέμα, που συχνά περιέχουν ενδοκρινικούς διαταράκτες, καρκινογόνες ουσίες, αναπτυξιακές τοξίνες, νευροτοξίνες και άλλα. 


Να είστε σε επιφυλακή για: Προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως άρωμα, eau de toilette, άρωμα, μείγμα αιθέριων ελαίων και άρωμα στις ετικέτες τους. 




5. Οξυβενζόνη

Η οξυβενζόνη βρίσκεται πιο συχνά στα αντηλιακά. 


Τι είναι αυτό? Το Oxybenzone, που μοιράζεται την Εθνική Βιβλιοθήκη Επιστημών , «απορροφά τις ακτίνες UVB και UVA II, με αποτέλεσμα μια φωτοχημική διέγερση και απορρόφηση ενέργειας. Με την επιστροφή στη βασική κατάσταση, η απορροφούμενη ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή ακτινοβολίας μεγαλύτερου μήκους κύματος και μειωμένη διείσδυση της ακτινοβολίας στο δέρμα, η οποία μειώνει τον κίνδυνο βλάβης του DNA». Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην προστασία του δέρματός σας από τις ακτίνες UV, όπως τις ακτίνες UVB και τις ακτίνες UVA.


Επίπτωση στην υγεία: Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, αλλά η οξυβενζόνη έχει βρεθεί ότι είναι μια ένωση που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα, δηλαδή παρεμβαίνει στις ορμόνες σας. Σημείωση: Η Χαβάη έχει απαγορεύσει την οξυβενζόνη από τα αντηλιακά λόγω των επιβλαβών επιπτώσεών της στον κοραλλιογενή ύφαλο, και συγκεκριμένα των λευκαντικών της ιδιοτήτων. 


Να είστε σε επιφυλακή για: Αντηλιακά που περιέχουν οξυβενζόνη και βενζοφαινόνη-3.


6. Φθαλικές ενώσεις

Οι φθαλικές ενώσεις βρίσκονται σε καλλυντικά προϊόντα από αρωματικές λοσιόν μέχρι βερνίκια νυχιών. 


Τι είναι? Σύμφωνα με το CDC, οι φθαλικές ενώσεις είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα και πιο δύσκολο να σπάσουν.


Στα καλλυντικά, μοιράζεται ο FDA , «θα βρείτε φθαλικές ενώσεις όπως:


●φθαλικός διβουτυλεστέρας (DBP), που χρησιμοποιείται ως πλαστικοποιητής σε προϊόντα όπως τα βερνίκια νυχιών (για τη μείωση του ραγίσματος καθιστώντας τα λιγότερο εύθραυστα).

●φθαλικός διμεθυλεστέρας (DMP) , που χρησιμοποιείται σε σπρέι μαλλιών (για να αποφευχθεί η ακαμψία επιτρέποντάς τους να σχηματίσουν ένα εύκαμπτο φιλμ στα μαλλιά). και

●φθαλικός διαιθυλεστέρας (DEP) , που χρησιμοποιείται ως διαλύτης και σταθεροποιητικό σε αρώματα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του FDA για τα καλλυντικά, που πραγματοποιήθηκε το 2010, ωστόσο, τα DBP και DMP χρησιμοποιούνται πλέον σπάνια. Το DEP είναι ο μόνος φθαλικός εστέρας που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συνήθως στα καλλυντικά».


Επίπτωση στην υγεία: Όπως τα περισσότερα συστατικά αυτής της λίστας, οι φθαλικές ενώσεις έχουν συνδεθεί με ενδοκρινικές διαταραχές, αναπτυξιακή και αναπαραγωγική τοξικότητα και καρκίνο.


Να είστε σε επιφυλακή για : Προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως φθαλικές ενώσεις, DEP, DBP, DEHP. και άρωμα.


7. Φορμαλδεΰδη

(& συντηρητικά που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη) 


Τι είναι αυτό? Η φορμαλδεΰδη, σύμφωνα με το kancer.org «είναι ένα άχρωμο αέριο με έντονη οσμή που χρησιμοποιείται στην κατασκευή οικοδομικών υλικών και πολλών οικιακών προϊόντων». Στα καλλυντικά, ακόμη και σε ορισμένα τρόφιμα, αυτή η χημική ουσία, η οποία είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία, χρησιμοποιείται ως συντηρητικό για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Και, ενώ δεν περιέχουν όλα τα προϊόντα το συστατικό φορμαλδεΰδη, ορισμένα μπορεί να περιέχουν ή/και να χρησιμοποιούν ουσίες που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη. 


Ουσίες που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη έχουν βρεθεί σε σαμπουάν, σαπούνια, λοσιόν κ.λπ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τον FDA, σχεδόν 1 στα 5 καλλυντικά προϊόντα περιέχει μια ουσία που παράγει φορμαλδεΰδη.



Ενδιαφέρον γεγονός: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν ένα προϊόν περιέχει συγκέντρωση συντηρητικών που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη μεγαλύτερη από 0,05%, το προϊόν πρέπει να φέρει την ένδειξη "περιέχει φορμαλδεΰδη". Όχι τόσο στις ΗΠΑ. 


Επίπτωση στην υγεία : Η φορμαλδεΰδη είναι μια γνωστή καρκινογόνος ουσία από πολλούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας και το IARC .


Αυτή η χημική ουσία έχει επίσης βρεθεί ότι προκαλεί ερεθισμούς του δέρματος και αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις ανησυχίες για την υγεία από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία .



Να είστε σε επιφυλακή: η EWG και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστούν την αποφυγή προϊόντων που περιέχουν DMDM ​​υδαντοΐνη, ιμιδαζολιδινυλουρία, διαζολιδινυλουρία, Quaternium-15, Bronopol (2-βρωμο-2-νιτροπροπανο-1,3-διόλη), 5-βρωμο -5-νιτρο-1,3-διοξάνιο, υδροξυμεθυλογλυκινικό.




8. Αιθανολαμίνες

Οι αιθανολαμίνες (TEA, MEA, DEA κ.λπ.) βρίσκονται σε μια πληθώρα καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης δέρματος που κυμαίνονται από ενυδατικές κρέμες μέχρι βρεφικά αντηλιακά. 


Τι είναι? Οι κοινές αιθανολαμίνες περιλαμβάνουν μονοαιθανολαμίνη (MEA), διαιθανολαμίνη (DEA) και τριαιθανολαμίνη (TEA). Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται κυρίως ως επιφανειοδραστικές ουσίες (αφριστικοί παράγοντες), καθαριστικά ή συντηρητικά .


Σύμφωνα με τον FDA , το DEA και τα συστατικά που σχετίζονται με το DEA λειτουργούν ως γαλακτωματοποιητές ή παράγοντες αφρισμού στα καλλυντικά ή για τη ρύθμιση του pH (οξύτητα) ενός προϊόντος ενώ το TEA χρησιμοποιείται ως άρωμα, ρυθμιστής pH και γαλακτωματοποιητής. 


Επιπτώσεις στην υγεία: Ενώ μετοχών η FDA ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους καταναλωτές να ανησυχούν που βασίζονται στη χρήση των ουσιών αυτών στα καλλυντικά,» είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP) είχε βρει μια σύνδεση μεταξύ της τοπικής εφαρμογή DEA και ορισμένων συστατικών που σχετίζονται με DEA και καρκίνος σε πειραματόζωα . 


Το Made Safe αναφέρει περαιτέρω ότι η DEA « έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνος από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Καλιφόρνια καθώς και ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο με επαρκή στοιχεία σε πειραματόζωα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο ». Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το χημικό προφίλ της DEA από το Made Safe εδώ.


Να είστε σε επιφυλακή για: Προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες όπως Cocamide DEA, DEA-Cetyl Phosphate, DEA Oleth-3 Phosphate, Lauramide DEA, Myristamide DEA, Oleamide DEA, TEA-Lauryl Sulfate, Triethanolamine.


9. 1,4-Διοξάνη

Το 1,4-διοξάνιο (αναφέρεται επίσης ως διοξάνη) είναι μια χημική ουσία που, σύμφωνα με την Safe Cosmetics, βρίσκεταισυχνά σε προϊόντα που δημιουργούν αφρό(όπως σαμπουάν, υγρό σαπούνι και απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων) και άλλα είδη όπως οδοντόκρεμα, μαλλιά βαφή και αποσμητικό. 


Τι είναι αυτό? Η ένωση 1,4-διοξάνη είναι ένας ίχνος ρύπανσης που βρίσκεται σε ορισμένα καλλυντικά προϊόντα. Αλλά εδώ είναι το λάκτισμα. Το 1,4-διοξάνιο δεν «χρησιμοποιείται» απαραίτητα στα καλλυντικά. Μάλλον, είναι ένα υποπροϊόν που σχηματίζεται όταν άλλα κοινά συστατικά αναμειγνύονται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής. Αυτά τα συστατικά, αναφέρει ο FDA , περιλαμβάνουν ορισμένα απορρυπαντικά, αφριστικούς παράγοντες, γαλακτωματοποιητές και διαλύτες που αναγνωρίζονται από το πρόθεμα, τη λέξη ή τις συλλαβές "PEG", "Polyethylene", "Polyethylene glycol", "Polyoxyethylene", "-eth-" ή "-οξυνόλη-."


Επίπτωση στην υγεία: Παρόλο που η 1,4-διοξάνη δεν έχει δοκιμαστεί ειδικά σε ανθρώπους, η NTP διαπίστωσε ότι η 1,4-διοξάνη « αναμένεται ευλόγως ότι είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο με βάση επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης από μελέτες σε πειραματόζωα. ”


Η EPA έχει καταχωρίσει το 1,4-διοξάνιο ως « πιθανόν να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο ». Το EWG βαθμολογεί αυτό το συστατικό με 8 και το κατατάσσει ως μια γνωστή τοξική ουσία για το ανθρώπινο αναπνευστικό που είναι επιβλαβές για την υγεία μας ακόμη και σε μικρές δόσεις. 


Να είστε σε επιφυλακή για: Καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως Sodium Laureth Sulfate, ενώσεις PEG (συνήθως αναφέρονται ως "PEG" ακολουθούμενες από έναν αριθμό), Χημικές ουσίες που τελειώνουν σε "eth" (δηλώνει αιθοξυλίωση), όπως ceteareth και oleth.


10. Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο και βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη

Το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT) και η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA), χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά τόσο σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όσο και σε τρόφιμα. Συχνά θα βρείτε BHA και BHT σε προϊόντα για τα χείλη, προϊόντα μαλλιών, μακιγιάζ, αντηλιακά, αντιιδρωτικά/αποσμητικά, αρώματα και κρέμες. 


Τι είναι? Το BHT και το BHA είναι στενά συγγενείς ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, καλλυντικά και βιομηχανικά υγρά για την πρόληψη της οξείδωσης και του σχηματισμού ελεύθερων ριζών , δηλαδή χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. 


Επίπτωση στην υγεία : Τα BHA/BHT είναι και οι δύο γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες, πιθανοί καρκινογόνοι παράγοντες και ερεθιστικοί παράγοντες του δέρματος. Το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας αναφέρει ότι το BHA «αναμένεται εύλογα» να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Ενδοκρινικές Διαταραχές έχει επίσης καταχωρίσει το BHA ως ουσία προτεραιότητας κατηγορίας 1, με βάση στοιχεία ότι παρεμβαίνει στη λειτουργία των ορμονών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το BHA και το BHT εδώ .


Να είστε σε επιφυλακή: Αποφύγετε αυτά τα συστατικά επιλέγοντας προϊόντα που δεν αναφέρουν το συστατικό BHA ή BHT. 


Τώρα που ξέρετε ποια συστατικά πρέπει να αποφύγετε, μάλλον είστε περίεργοι να μάθετε πού μπορείτε να βρείτε προϊόντα για τα οποία μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι ότι δεν έχουν αυτά τα συστατικά …

Γίνε μέλος

Λάβετε πρώτοι τα νέα μας και ειδικές προσφορές!

SEB Group

Συμβουλές Ομορφιάς